Странно "поведение" на асансьор

Модератори: LiftGuard, Atanas_Kolev, hari_gruichev

Странно "поведение" на асансьор

Мнениеот Виктор » Съб Фев 01, 2014 8:47 pm

Здравейте!

Първо искам да ви се извиня за това, че форумът тук е за асансьорни техници, а аз съм най-обикновен младеж, който живее в панелен блок. Но имам един въпрос за асансьора в нашия вход, който от 2-3 дни се държи "странно" и ми е интересно какво бихте казали като специалисти.

Ще започна с това, че асансьорът е на около 25 и повече години, марката е "Марица". За модел си нямам на идея, даже и не знам къде бих могъл да го разбера. До преди 10-тина година асансьорът имаше проблеми и поне 3-4 пъти в годината "пропадаше" и като цяло спираше и си имаше дефекти. След смяна на сервизното обслужване и назначаването на нова фирма, която да се грижи за него, мога смело да заявя, че оттогава не е имал сериозни проблеми и засечки.

От 2-3 дни, обаче се случва нещо, което хем ми е интересно, хем ме притеснява до известна степен. Рано сутрин (примерно в 8 часа сутринта) или късно вечер (примерно 21 часа) асансьорът започва да се движи сам, без да има лице в кабината или някой да го извиква от етажна площадка (блокът има 5 етажа + 1 партер). Интересното е, че тръгва, спира си произволно на етажи и след време пак така проявява "своеволия". А още по-интересното е, че обръща посоката си на движение по време на работа. Тоест върви 5-6 метра нагоре и след това се чува особен звук от двигателя и без да спира, заглъхва и тръгва с нормално бръмчене надолу. Преди година бях видял, че асансьорният техник по време на профилактика извършва такива манипулации в машинното помещение и обръща хода на машината по време на работа. Но при моя проверка тези дни, установих, че машинното помещение е тъмно, заключено и няма никой в него, който да извършва такива дейности.

Тъй като при всички положения ще се обърнем към сервизната фирма, която го обслужва, въпросът ми е следният: възможно ли е в реалност под въздействието на някакви климатични условия или определени фактори, асансьорът така да се движи произволно или може би влияние има и човешки фактор, който аз изпускам. Ключ за машинното помещение има със сигурност асансьорният техник (включително разполага и с резервен). Почти на 100% съм убеден, че никой във входа ни няма друг ключ. А дори и случайно да има - съгласете се, че примерно в 21:30 часа вечерта в тъмно машинно помещение и със заключена врата не се правят такива неща. И, ако асансьорът "своеволно" прави такива маневри, то представлява ли опасност за ползващите го и могат ли да го ползват без притеснение?

Благодаря ви предварително за отговорите и отделеното време и още веднъж се извинявам, че използвам форума ви за консултация.

Поздрави, Виктор
Виктор
 
Мнения: 1
Регистриран на: Сря Яну 29, 2014 9:59 pm

Назад към ремонти и поддръжка на асансьори

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron